Thanx sudi folow belog sigadis yang picisan nie..

Sunday, 22 December 2013

Jum kira sendiri keperluan air untuk tubuh kita


Assalamualaikum





Boleh kira sendiri dengan menggunakan formula diatas
Selamat mengira!!




Wednesday, 18 December 2013

Wordless wednesday - 16


Assalamualaikum






Tuesday, 17 December 2013

Brain wash for car wash



Assalamualaikum

Jika kita duk perati kan..kau perasan tak kebanyakkan car wash dibuka pada waktu hari bekerja sahaja..kalau ada yang buka 7 hari seminggu dan 24 jam sehari pun..boleh dikira dengan jari hendaknya..tapi kan bagi aku..sebenarnya kalau buka carwash nie kita tak boleh buka ikot waktu bekerja..cuba fikir mana ada orang nak pergi basuh kereta masa waktu bekerja..kalau ada pun 2 golongan-golongan @%*%#% aku tak nak sebut laa..nanti kata fitnah pulak!





 Orang nak buat biz kita nak buat biz..orang buka kedai kita buka..orang tutup kita pun tutup..cuba laa buat apa yang orang lain tak buat..aku bagi contoh..carwash nie dibuka kul 10am - 5 pm dari ahad - khamis..oke cuba fikir waktu tue adalah waktu orang bekerja..so kuantiti yang nak basuh kereta adalah teramat sedikit sekali..bila nak cuci kereta balik kerja carwash pun sibuk jugak nak tutup kedai..adeh!

Apa salahnya kalau buka kedai dr 10am - 10pm..cuti pulak ambil laa hari bekerja macam selasa ke..rabu ker..ambil 1 hari cukup laa beb..orang yang sediakan service nie tak payah laa nak cuti banyak..kalau nak masyuk banyak kena laa rajin bekerja..lagi pun time  6pm-10pm waktu orang dah balik kerja dan jumaat sabtu kan cuti belah pantai timur nie..so masa tue laa orang duk ambil kesempatan nak cuci kereta mereka..hah! tak ker masyuk banyak tue..lagi elok kalau buka carwash tepi pulak ada kedai makan..lagi laa ramai orang pergi basuh kat situ..sambil duk tunggu basuh kereta boleh munim dan makan sekali..jimat masa..





Aku tak suka basuh kereta guna yang auto macam kat atas nie..sebab bagi aku tak sesuci basuh secara manual..lagipun orang kata sedikit sebanyak akan bagi kesan pada kereta macam akan ada kesan calar gitew..orang kata bukan aku yang kata..nak tahu lebih lanjut kau tanyalah orang yang kata..




Note: Janganlah lepas nie orang carwash brainwash aku pulak..ahahahahahahahahaha


Sunday, 15 December 2013

Pesanan PENTING untuk si jejaka


Assalamualaikum

Alahai..baca tajuk sentak mak!eh asal lak mak..bapak laa sebab kan untuk lelaki..mihmihmih..hah si jejaka-jejaka diluar sana..kat sini aku nak bagi peringatan penting tau..penting sangan..sangat penting..terlalu penting..tengok betapa pentingnya apa yang aku nak bagitahu nie..sebab itu perkataan PENTING diulang berkali-kali..

Pesanan itu adalah

-


-


-


-


-


-






Kalau nak melamar perempuan yang kamu cintai..yang kamu dah lama tunggu..JANGAN sesekali melamar perempuan itu ketika perempuan itu berada dalam keadaan stress..ingat JANGAN DALAM KEADAAN PEREMPUAN ITU STRESS!!!

Tak kiralah stress belajar ke..stress kerja ke..stress hutang ke..stress masalah family ke..stress dengan kawan-kawan ke dll..penat laa nak tulis semua..fikir sendiri laa pulak..sebabnya kebarangkalian kamu ditolak adalah 99.9%..yang lagi 1% mungkin perempuan yang dilamar itu ada masalah dalaman kot..ngeh3

Aku bagitahu adalah berdasarkan pengalaman aku sendiri dan juga pengalaman daripada orang sekeliling..mana mungkin menerima lamaran orang disaat jiwa kita tak tenteram..even perempuan ajak lelaki nikah time lelaki stress pun mau di humbang perempuan tue dalam gaung hendaknya..cuba bertindak secara cool sikit..nak tackle kenalah ada cara..try masa perempuan ada masalah kamu take care pasal dia..cuba tolong dia..hah! silap hari bulan perempuan tue yang melamar kamu..tak ke rasa heaven tue!Nie tak..masa kita tengah duk serabuk laa dye duk sibuk ajak nikah..memang tak layan laa bro..masa orang duk relax tenang tak laa pulak amek kesempatan nak melamar..tak kena tempat nak melamar memang air mata laa makanan dia sebab ditolak..mihmihmih



Note: Nak rehat..pening kepala pagi-pagi dah berjemur tengah panas tunggu supplier hantar barang kat tapak projek..







Saturday, 14 December 2013

Langkawi mai


Assalamualaikum

Nie salah satu daripada yang budak rumah aku bagi
Tunjuk yang nie jer sebab yang nie aku tengah makan





p/s: Sila abaikan meja yang berceloreng

Thursday, 12 December 2013

" segmen: saya sayang blog saya "


Assalamualaikum

Lama dah tak join segment yang di anjurkan blogger
Ada masa sikit click2 laa kat blog kawan-kawan
so jumpa segment nie

sape nak join juga jum

senang jer
just click banner kat bawah nie

-


-


-

-

-


http://ayuinsyirah.blogspot.com/2013/12/segmen-saya-sayang-blog-saya.html



Bye

Sunday, 8 December 2013

Salah makan atau makanan salah masak?


Assalamualaikum


Ini cerita semalam

-

-

-

-

-

-

-

-



 - berkali-kali begini -
-

-

-

-

-

-

-

-

 
 - Akibatnya penat melampau-


-

-

-

-

-

-

-

-



- Hari ini berkeadaan begini -





P/s: Jaga makan di kenduri terutamanya dimusim banjir.


Saturday, 7 December 2013

Rakyat dan bebanan hutang


Assalamualaikum

Tak tahu nak cakap dah apa laa nak jadi dengan rakyat Malaysia sekarang nie..macam-macam rancangan pembangunan yang dilaksanakan..harga barang makin mahal..syarat-syarat nak dapatkan sesuatu (pinjaman contohnya) pulak makin ketat..nanti kereta 12 tahun ke atas dah kena lupus..tak lama lagi jugak GST akan dilaksanakan..bayangkanlah pinjaman kereta dah 9 tahun (hutang) lagi 3 tahun jer free lepas tue kena tukar balik kereta baru..hutang lagi..so sampai bila nak beli rumah..asyik duk berhutang beli kereta jer..bila GST dilaksanakan cukai atas pembelian sebuah kereta dianggarkan RM4000/kereta..siapa yang menindas dan ditindas???

 



Jangan duk ingat semua rakyat mampu..kalau mampu benda nie tak akan jadi isu..duk kata barang naik so gaji pun akan dinaikkan..kenaikan itu hanya untuk golongan kerajaan..bagaimana pula dengan nasib golongan swasta???gaji tak naik..tapi TERPAKSA hadapi kenaikan harga barang dengan tanparela..nak tak nak kena beli jugak..nak hidup kan..tak kan nak makan cacing dalam tanah kot..

Aku sedih nak hadapi hidup sekarang..nanti zaman anak-anak aku tak tahulah macam mana lagi..semalam dengar berita takrif elektrik akan dinaikkan tetapi dijamin MAMPU (mampus) dibayar oleh rakyat..oke aku nak tanya..rakyat mana??golongan mana??negeri mana??daerah mana??kampung mana??kesian laa pada yang tidak berkemampuan..sudah dibuat bancian ke kemampuan rakyat yang MAMPU bayar tu?..atau sekadar alasan takat muat ajer..ntahlah sungguh terasa hati sebagai rakyat..kata negara demokrasi..tapi bila bersuara dikatakan menentang..demokrasikah itu??sekarang siapa yang tak belajar sejarah??


Arrgghhhh!!!sudahlahhhhh......






Note: Bil Elektrik rumah sewa aku bulan lepas RM40.00..duduk 3 orang..8am semua pergi kerja..balik kul 6 pm..hujung minggu masing-masing balik kampung..TV bukak pun tengok berita kat TV9..cuma ada peti sahaja yang guna elektrik 24 sehari..so apa kejadahnya sampai RM40/bulan???



Wednesday, 4 December 2013

Wordless wednesday - 14





Assalamualaikum










Note: Maybe pakcik nie guna cardina anak dye yang pergi offshore kot..van venatte pakcik2 osak so guna yang anak dye punye..mihmihmihmih

Tuesday, 3 December 2013

Si bulan manja


Assalamualaikum

Suasana sekarang sungguh manja..hujan jer memanjang..belah pantai timur biasalah bila dah hujung tahun nie..musim boh (musim tengkujuh) saban tahun kami hadapi..tahun lepas kat kemaman..teruk jugak banjirnya..tahun nie aku kat kuala terengganu pulak..so kat sini tak ada banjir..cuma hati aku jer banjir sebab berubah mengikut perubahan cuaca..eh!boleh ke gitew???

Minggu nie perut asyik duk lapar jer..aku pulak jadi tension..biasa pagi-pagi aku makan roti jer..tapi hari nie pagi-pagi lagi aku dah bedal nasi lemak lapar punya pasal..lepas makan tak sampai 10 minit dah pergi buang balik..tadi sakit perut lapar lepas makan sakit perut nak buang pulak..xker confius kejadian tue..



lama dah tak makan nasi lemak..sedapppp!!!!


Sekarang hujan lagi..mata aku pulak tak boleh blah..siyes ngantuk..minum pula milo panas..hebat permainannya disitu..ahahahahaha.kejap lagi waktu lunch boleh laa lelap kejap..kalo tak dalam surau dalam bilik sendiri pun jadi jer..tutup pintu rapat-rapat..slowkan aircond..off lampu..selimut dengan selendang yang besar gedabak..ohh heaven!!




tak ada kerja edit benda nie


Oke selamat menjalani hidup dibulan manja nie..bye!


Monday, 2 December 2013

Terlajak laris


Assalamualaikum


-sengaja aku besarkan-



Hah! jodoh ditangan TUHAN semua WAJIB percaya sebagai ummat islam okeh..jadi mulut tue jangan laa duk ringan sangat nak tanya soalan jemput pisang mas "BILA NAK NIKAH???" adoi!!!!

Mulut tempayang boleh jugak nak tutup tapi mulut manusia nie..aiseeyy meng (giler ayat tganu aku eja)..ye aku tahu..aku sedar umur daa 25..memang patot nikah daa..tapi dah TUHAN cakap jodoh aku tak sampai lagi nak buat macam mana lagi..aku tak nak jadi manusia kufur..sebab aku percaya bila tiba masa akan sampai laa jodoh aku..bila??jodoh ditangan TUHAN if ditangan aku dah lama dah aku tengoknya bila..at least boleh laa plan awal-awal kan?kan?kan?

Mulut-mulut orang nie kan..

BILA NIKAH AWAL
*Eeeee..galok (gatal) laa umur muda lagi dah nikah..ke ada apa-apa ea??

BILA NIKAH PADA UMURNYA
*Elok sangat laa nikah nanti tua tak laku susah..lepas nikah mula laa tanya pasal anak pulak..hah!!disitu pun ada kejadian stressnya lah!

BILA UMUR DAH BANYAK
*Tunggu anak raja mari pinang ke yang tak nikah lagi nie..tue lah memilih sangan..kan dah tak laku..kalu xingat dosa pahala mau aku jahit silang pangkah double pulak dengan jahit insang pari mulut manusia nie..


Serba tak kena jadinya..bagi aku WAJIB laa pilih sebab lepas nikah nak hidup dengan pasangan tue kan..if tak sebulu dengan kita mau bertahun jugak duk pendam rasa..lepas tue meninggal sebab tekanan perasaan melampau..dan mungkin punca penceraian dizaman purba (berumur) pun sebab kes nie jugak..tunggu anak-anak dah besar baru cerai..

Aku tak nak nikah dengan orang yang aku tak ada perasaan..mau aku lari malam pertama nanti..aku pernah tolak pinangan daripada orang yang aku tak ada langsung perasaan beberapa bulan yang lepas (sebab dia pernah melamar sebanyak 3x) punca sebab aku tak ada rasa..orang kata cinta boleh dipupuk dan terimalah orang yang cintakan kita..itu cakap orang..yang rasa kita..susah senang badan kita yang terima..aku tak nak dera perasaan aku terima apa yang hati aku kata TIDAK..tapi itulah lain orang lain cara fikiranya..



Sekarang aku tak kisah sangat mulut orang..sebab aku hidup pun bukan ehsan orang..bukan dapat elaun daripada mana-mana pun kalau aku nikah..lagipun umur 25 bukanlah terlalu tua..zaman sekarang 30 pun dah biasa bagi yang berkerjaya..yang dah nikah pun belum tentu semuanya bahagia...so jangan duk gopoh-gopoh..orang laki kata takkan lari gunung dikejar tapi gunung kat pompuan nie boleh lari..sebab tuan gunung ada kaki..muahahahahaha

Sampai masa akan tiba waktunya.....



Tranformasi ke Tranformers?


Assalamualaikum

Entah kenapa tetiba jer aku rasa nak luahkan apa yang aku duk perati sejak kebelakangan nie..luahan nie bukan bermakna aku anti kerajaan juga bukan bermakna aku penyokong pembangkang..cuma luahan daripada apa yang aku  duk perati..

Kalau dulu jadi Guru lah yang paling best..setiap tahun dapat cuti banyak daripada kerja lain..tugas pun tak adalah membebankan..relax jer..pagi pergi kerja..pukul 1 petang dah boleh balik untuk bersama keluarga..ini yang aku perhatikan sebab adik beradik belah mak aku 7 orang yang kerja cikgu..siap pesan lagi bila besar jadilah cikgu..kerja best & relax jer..cuti pun banyak..tapi itu dulu..dulu sebelum pemimpin baru yang ambil alih..sekarang semuanya sudah berubah..




Tugas guru sekarang tidaklah sesenang dulu..aku tengok abang aku yang jadi cikgu kerja 6 hari seminggu..hari isnin-jumaat kul 7.30pm baru sampai rumah (mengajar sesi petang masuk 12.30pm). wife abang aku mengajar sesi pagi disekolah yang sama..dulu mereka sama-sama sesi pagi tapi lepas nikah abang aku ditukarkan ke sisi petang..atas alasan tak boleh sesi yang sama (alasan tak ada pendidikan langsung)..alasan yang tak wajar..hari sabtu kena pergi sekolah sebab ada kokurikulum pula..jadi guru sekarang kerja lebih dari yang sepatutnya..dengar-dengar lagi ada cadangan supaya waktu guru bekerja sama dengan waktu pejabat..macam mana nk lahirkan murid yang berkualiti jika guru ibarat Tranformers yang DIPAKSA kerja siang dan malam..tue tak termasuk lagi tugasan melatih murid untuk aktiviti sekolah seperti bola sepak dsb..aku dengar abang aku cerita pun dah penat..aku kerja kat pejabat pun tak sepenat abang aku..so mana transformasinya??bila nak laksanakan??jangan sampai “tahi yang dulu belum dicuci, nanti membuat tahi yang baru”..




Apa yang aku tahu guru sekarang dah macam-macam kena buat..dengan laporan serta data yang pelbagai untuk diisi..seolah-olah kerja dipangkalan data pula aku fikir..apa selalu dengar janji kuirangkan beban..janji itu janji ini..orang munafik memang suka buat janji..tabur rata-rata..apa yang tinggal hanya habuk!!




Jika pemimpin tu rasa mampu menanggung bebanan tugasan guru..apa kata bagi tempoh padanya untuk berkhidmat sebagai guru..tak payah lama..cuma 1 penggal sahaja..tengok apa riaksi dia..kalau terasa hebat kenapa nak dolak dalih..orang yang berpendidikan tidak akan tahu hanya mengangguk dan menggeleng sahaja..malah tidak akan buat sistem pendidikan yang mengaruk bagai..


p/s: Tugasan melampau..dah laa anak murid tak boleh tegur..tegur sikit mak bapak datang serang cikgu kat sekolah..siap bawak pistol lagi..lepas tu masuk berita masuk paper..kena panggil dek kementerian..nasib laa cikgu!!


 



Sunday, 1 December 2013

Merah si bunga crepe


Assalamualaikum

Sedar tak sedar kreatif jugak aku nie
asal-asal try and error je tengok contoh kat tenet
aikk!!jadik jugak upenyee
x sangko den!

so lepas nie nak tunang nak nikah
tak payah sibuk habiskan duit
buat sendiri jer
senang dan sungguh menjimatkan






p/s: Nak belajar lebih banyak tentang seni nie..sebab memang ada impian nak ada biz sendiri suatu hari nanti..sampai bila nak kerja dengan orang kan??owner a biz is my dreams!!



Thursday, 28 November 2013

Dulu "dia" pernah jadi milik aku



Assalamualaikum



Benar
dulu dia pernah jadi milik aku
tapi itu dulu
beberapa tahun yang dulu
sekarang
semuanya tidak lagi
hanya kenangan masih jadi milik aku
selainnya TIDAK lagi
semuanya ku bukukan jadikan kenangan
dia
sedang bahagia barangkali
derita??
TIDAK!!!
sesekali aku tidak akan mendoakannya begitu
lahirnya aku bukan sebagai pendendam
jauh sekali menuai dendam dihati
dia pernah milik aku
mana mungkin aku doakan derita untuknya
kini
aku masih mencari bahagia
bahagia yang boleh membawaku menuai hari tua bersama



p/s: Tetiba terkenangkan cerita kenangan

Wednesday, 27 November 2013

Pagi-pagi dah angin


Assalamualaikum

Pagi hari rabu yang tak berapa elok..pagi-pagi dah buat aku angin satu badan..oke ceritanya begini:


Sila lihat gambar dibawah

-

-

-

-

-





Semalam aku balik kerja lambat biasanya parking yang sipersona tue kat tempat aku parking dalam gambar tue..alih-alih semalam dye amik pulak parking aku..yes memang tak ada nama..tapi dah 5 bulan oke..diulangi 5 BULAN kita dapat parking masing-masing..dah kenapa sibuk-sibuk amek parking aku pulak..oke fine even nak tukar parking pun tolonglah parking elok-elok sikit..yang tanda hitam tue guard untuk parking..dapat petak masing-masing..nie dah laa amek parking orang parking pulak gila macam tue..kot nak berak sekalipun lepas berak baiki laa balik parking tue..nie tak sapa tak angin..sakit hati..sakit hati!!!

Oke habis satu babak..biasa tuan sipersona nie keluar kerja awal..kul8 pagi dye dah xde daa..alih-alih hari nie aku nak pergi kerja kereta dye still ada lagi..adoi macam mana aku nak keluar nie..aku bagi ruang dye nak masuk (masih ada baik hati aku disitu) dengan harapan pagi nie aku senang laa nak keluar..sebab belah kanan kereta aku tue dah rapat sangat dah dengan tiang kat bontot kereta..so pagi nie aku dengan gigihnya keluarkan kereta aku..untuk pengetahuan ruang belakang parking tue muat untuk sebiki kereta jer..so memang TERSANGATlah gigih aku keluar parking pagi tadi..habis pokok bunga belah kanan aku langgar..kesian pokok bunga yang jadi mangsa..sape tak sakit hati??aku MEMANG sakit hati dengan kejadian nie..


Langsung tak ada kesedaran sivik..padahal umur dah purba..pakai tudung labuh pulak tue..tapi tak pernah senyum kat orang (selalu jugak aku senyum sorang-sorang sebab dye tak pernah nak balas senyuman aku)..aku pun hairan..fikir-fikir timbang-timbang hati siapa lagi busuk???Tak perlu pakai tudung labuh untuk tunjuk kita baik..apa yang penting apa yang ada dalam hati kita..



p/s: Masih lagi terasa sakit hati tue..




Tuesday, 26 November 2013

IC baru tunang


Assalamualaikum

Alhamdulillah
Tunang aku dah dapat IC baru dah
Tak sangka cepat betul masa berlalu
sedar tak sedar dah setahun hubungan kita yerr
kenapa tunang??
sebab beli kan buat loan bank
so kira tunang dulu laa
bila daa langsai loan bank baru boleh jadi laki
baru sah hubungan
tak gitewwww???






p/s: Pertunangan yang paling lama sebelum sah jadi milik aku..


Imbas kembali selama tidak bercerita disini



Assalamualaikum

Aku nie langsung tak tetap pendirian. Kata ada masa lepas nie akan selalu bercerita disini tapi tak jugak!urmm aku percaya kita hanya merancang namun TUHAN yang menentukan. Rancang nak buat macam tue alih-alih jadi macam nie. So, moral of the story jangan buat janji takut tak tertunai. Hah! tak pasal-pasal dapat dosa free..

Dalam hidup banyak dugaan berlaku. Terkadang berlaku di luar dugaan kita. Sedih tapi kita sendiri yang rasa sebab kalau cerita orang hanya mendengar habis-habis akan bersimpati yang tanggung kita sendiri. Arrgghh!!emosi laa pulak aku nie..ppuuiihhh!!

Cerita  tragis selama aku tidak bercerita disini :


Emosi
*Selalu tak stabil. Duk opis sibuk dengan kerja balik rumah sunyi sebab xde kawan-kawan area sini. Aku kan baru pindah (padahal daa 5 bulan) dah laa aku nie susah nak kawan rapat dengan manusia nie apatah lagi binatang memang TAK laa..dulu tempat lama jadual aku memang full setiap minggu dari pagi sampai malam. rumah sewa hanya tempat aku tidur hari bekerja je. Hari minggu panjang laa langkah aku pergi jalan rata-rata. kat sana ramai kawan rapat yang satu kepala dengan aku. kat sini??siyess aku sunyi

Kerja
*Sekarang selalu sibuk..banyak benda nak kena buat biasalah hujung tahun nie..macam-macam hal..dengan staff lagi..kerja opis lagi..tapi bila tanggungjawab kena buat laa..kan dapat bayaran bulan-bulan kan..hihihi

Family
*Alhamdulillah semuanya oke..bulan 10 aritue aku dapat anak buah baru..MUHAMMAD ADAM ISLAM namanya..alolololo sooo comell


Nah aku velanje pic MUHAMMAD ADAM ISLAM 




Nie mummy ADAM





So comey kan..adam lahir tak cukup berat but now berat adam cepat jer naik tau..biasalah anak lelaki kan..ahahahaha

Kehidupan
*Biasa-biasa aje..xde yang menarik pun..hidup biasa diatas normal dunia..ececece..ayat..ahahahaha

Peribadi
*No comment..sampai masa aku akan bercerita..bila??entah!



 p/s: Rindu kat tempat lama..

Monday, 4 November 2013

Realiti vs Fantasi


Assalamualaikum

Realiti--
Pahit untuk ditelan
Namun ia benar
Menduga hati dan perasaan

Realiti--
Kekadang indah mempersona
Penuh bahagia
Indah dimata
Terkadang sementara
Namun itulah realiti

Realiti--
Sukar dimengerti
Menguji diti
Menguji kecekalan hati
Bagi yang tak mengerti
Pasti tersukur dikaki

Namun

Fantasi--
Indah sepanjang hari
Bahagia meniti hari-hari
Terasa diri makhluk terpuji
Terasa diri insan suci

Fantasi--
Mainan fikiran
Tercipta akan keindahan
Terbayang akan kebahagiaan

Fantasi--
Tercipta hanya yang hebat
Terbuai hanya yang terbaik

Namun

Realiti tidak seindah fantasi
Fantasi tidak mungkin seperti realiti
Yang ada hanya kebetulan duniawi
Pasrah dalam meniti hari



Wednesday, 30 October 2013

Dunia sekarang maaf pun dah jadi limited



Assalamualaikum

Rakyat jelata sihat-sihat belaka? Alhamdulillah bagi yang sihat..bagi yang tak sihat silalah makan ubat serta jumpa doktor okeh..sebab cuaca sekarang tak menentu..hujan panas mendung silih berganti..jadi jagalah kesihatan serta banyakkan minum air masak..

Eh!aku nie buat macam tak bersalah jer kat belog nie..langsung tak mohon maaf..dah laa macam chipsmore..kejap ada kejap takde..langsung takde rasa bersalah..


 




oke cakap pasal mohon maaf--
beza dengan mintak maaf
mintak--
jika mintak orang tak bagi
tak boleh
jika mohon lain

tak faham?
tanya cikgu bahasa melayu

harga maaf--
sekarang mahal
dulu takde laa semahal sekarang

standard laa kan
harga barang semua naik
harga maaf pun tak nak kalah

ego--
tak payah nak kate kat orang laa
diri sendiri pun same je

dulu--
masa kecik-kecik
buat silap mohon maaf guna surat
tulis surat selit bawah meja
sesekali jeling nak pastikan kawan bace ke tidak

apa taknya--
lubang hidung kawan tertusuk pensil kita
mahu tak marah kawan tue
harus laa marah kan

masa tu--
sanggup tanggung risiko
giler berani
habis-habis pun kawan cakap "saya tak nak kawan dah dengan awak"

apa-apa keputusan pun
kita berani jer
tubuh kecil jiwa kental

tapi--
itu dulu
sekarang dah besar-besar
takde laa seberani macam dulu

sekarang--
maaf susah nak jumpa
macam dah jadi barang limited
padahal barang limited pun jika ada permintaan ada jer

dunia sekarang--
susahnya nak mohon maaf
padahal ALLAHSWT dah pesan
hubungan sesama manusia kena jaga

mohon maaf

 

Thursday, 19 September 2013

Rahsia Disebalik Nombor Rumah Yang Anda Duduki Sekarang


Assalamualaikum





Pernahkah kite terfikir mengapa kite memilih rumah yang kite duduki sekarang? Apa nombornya? Apa yang menyebabkan kite berminat untuk tinggal di rumah tersebut? Di bawah ini terdapat pengiraan nombor rumah dan rahsia disebaliknya. Namun rahsia ini hanyalah rekaan manusia semata-mata. Jadilah janganlah percaya bulat-bulat.

Pengiraan:
Nombor 511 = 5+1+1= 7
Jadi angka rumah anda ialah 7.Baca keterangan 7 di bawah....

Nombor 388
= 3+8+8=19
19 = 1+9=10
10 = 1+0 = 1

Jadi angka rumah anda ialah 1. Baca keterangan 1 di bawah....



Rumah nombor 1

Penghuni yang tinggal di rumah ini dikatakan mempunyai tanggungjawab yang besar terhadap keluarga. Anda juga sering berasa kesepian,oleh itu cubalah mencari hobi yg sesuai utk mengisi masa lapang. Anda juga harus mencari banyak peluang untuk bersantai bagi merehatkan fikiran dan tubuh badan. Sentiasa menghadapi hari-hari yg mendatang dengan penuh ceria dan gembira.



Rumah nombor 2
Penghuni yang tinggal di rumah ini selalunya dibebani masalah orang lain. Jangan terlalu banyak menyendiri. Carilah teman-teman untuk berbicara. Anda yang bernaung di bawah zodiak Cancer akan tertarik dengan angka ini. Rumah ini akan memberikan banyak kenangan kepada penghuninya.



Rumah nombor 3
Penghuni yang tinggal di rumah ini bercita-cita tinggi dan sangat menggemari pengembaraan dan percutian. Anda berani mengambil risiko tanpa memikirkan akibatnya dengan lebih mendalam. Anda juga sangat mementingkan 'kesempurnaan' dalam segala-galanya bahkan rumah anda ada tempat-tempat khas untuk meletakkan barang tertentu mengikut kesesuaian. Anda amat menitik beratkan soal kecantikan dalaman dan luaran rumah, sehinggakan setiap orang yang datang akan merasa tenang dan senang, serta sering menimbulkan rasa iri hati jiran-jiran. Mereka yang berbintang Sagitarus amat gemar mengunjungi rumah penghuni di rumah nombor 3.



Rumah nombor 4

Hidup si penghuni rumah ini sering di kelilingi oleh masalah, membuatkan kehidupan seseorang itu tidak berasa tenang. Jadi tidak hairanlah penghuni di rumah ini kerap kali bertemu pakar psikologi dan kaunselor. Jika anda berpindah ke rumah yang bernombor ini, kehidupan anda akan berubah secara dramatis. Mereka yang lahir di bawah bintang Aquarius akan tertarik pada nombor jenis ini. Rumah jenis ini agak berlainan jika hendak dibandingkan dengan rumah yang lain. Tapi harus diingatkan supaya jangan terlalu boros di dalam berbelanja.



Rumah nombor 5

Rumah jenis ini boleh diibaratkan seperti hotel. Sesiapa sahaja boleh keluar masuk di rumahmu,mereka yang tinggal di rumah nombor ini selalunya jenis orang yang suka berusaha dan berniaga. Mereka juga mendapat keuntungan yang besar dalam perniagaan.Biasanya mereka yang bernaung di bawah zodiak Virgo dan Gemini akan tertarik dengan nombor ini.Namun begitu penghuninya sering mendapat penyakit kulit. Polisi insuran sering mendapat perhatian khusus dari pernghuni rumah ini. Mereka juga sering menerima panggilan telefon dan surat yang tersalah alamat.Rumah nombor ini dikatakan mewah dengan kebendaan.



Rumah nombor 6

Anda yang tinggal di rumah yang bernombor ini memang jenis yang suka bercucuk tanam. Angka 6 ini berkait dengan tumbuh-tumbuhan.Juga,dikatakan lambang kematangan. Para penghuninya mempunyai daya kreativiti yang tinggi.Tidak mustahil anda akan menemui bakat-bakat yang tersembunyi pada diri penghuninya. Mereka yang berbintang Taurus dan Libra menyukai nombor ini walaupun ia menyimpan pelbagai misteri yang tersembunyi. Anda juga sangat sesuai dengan aktiviti-aktiviti yang berkaitan dengan muzik. Rumah anda juga sering menjadi tumpuan rakan-rakan dan saudara mara yang sukakan layanan yang anda berikan.



Rumah nombor 7

Satu angka 'aneh' .Tidak dapat dijelaskan dengan kata-kata apakah misteri yang tersembunyi dan penghuninya sering bermain-main dengan teka-teki. Sebelum anda menduduki rumah tersebut, periksa dahulu semua kemudahan asas terutama sistem bekalan yang boleh mendatangkan masalah kepada anda nanti. Dikatakan anda yang menghuni rumah nombor ini akan sering berulang-alik ke hospital, samada kerana anda atau keluarga anda yang sakit, malah anda juga akan sering pergi untuk melawat rakan-rakan atau saudara mara yang sakit. Sepanjang anda tinggal di rumah tersebut , anda sentiasa melakukan perubahan dari segi penyusunan perabut rumah. Anda mudah dihinggapi penyakit dibahagian kaki. Anda yang bernaung di bawah zodiak Pieces tertarik untuk mendiami rumah nombor ini. Jangan terlalu boros berbelanja dan fikirkan masa depan anda.Berbelanjalah secara rasional.



Rumah nombor 8

Rumah ini lebih digemari oleh golongan yang sudah berumur jika dibandingkan dengan remaja. Penghuninya gemar mengumpul jam tangan yang pelbagai bentuk,jenis dan jenama serta menunjukkan waktu yang berlainan. Sebelum berpindah ke rumah ini,periksa dahulu dalam persekitaran rumah itu terutamanya struktur tanah.Warga Capricorn sangat tertarik untuk mendiami rumah ini berbanding dengan nombor lain, sebaliknya, ia mendatangkan kerugian pula kepada warga Aquarius.Banyakkan makan sayuran dan kamu prihatin terhadap kesihatan kamu terutamanya yang berkaitan dengan pemakanan.



Rumah nombor 9

Anda yang tinggal di rumah yang mempunyai angka 9, biasanya tidak suka mengakhiri persahabatan dengan kekerasan dan permusuhan. Disebabkan sikap anda yang telalu behati-hati,telah menyebabkan anda kurang berminat untuk menjemput rakan-rakan bertandang ke rumah anda. Namun begitu anda jenis yang peramah dan jujur.Mereka yang berbintang Aries dan Scorpio tertarik dengan angka ini. Bahkan ia sering mengundang kebahagiaan di dalam hidup anda yang menghuni di rumah ini.Mengembara dan ingin mendalami sesuatu yang baru adalah tabiat semulajadi bagi mereka yang menghuni rumah ini. Anda pandai mengatur masa depanmu agar tidak terpesong dari landasan hidupmu seperti yang dicita-citakan selama ini.

Boleh percaya kerr?tak perlu lah nak percaya sangat, kalau betul tu mungkin kebetulan je.......
# mesti ramai duk kire no rumah masing-masing..ada antara yang tak ingat no rumah 2 lagi parok!

Wednesday, 11 September 2013

Monday, 9 September 2013

Ciri-ciri suami yang sweet serta romantik



Assalamualaikum

Hamboi kau jah!Tajuk entry macam tak boleh nak blah jer kau jah!ecececece..mesti ramai pompuan kat luar sana suka akan lelaki romantik untuk dijadikan suami..tapi ada juga sesetengah lelaki time couple langsung tak tunjuk romantik tapi lepas nikah bukan main romantik matik lagi dengan bini dye..yang lagi romantik bini dye sesorang jer yang tahu yang laki dye nie romantik matik..ngeh3

walaupun aku tak nikah lagi..tapi aku seorang pompuan..so naluri pompuan nie biasanya tak de laa jauh sangat bezanya..kalau lari pun mungkin tergelincir sikit laa..romantik banyak definasinya..ada yang anggap bergurau itu romantik..ada yang anggap surprise itu romantik..macam-macam lagi laa..

So kali nie aku nak ajak pembaca entry aku nie selami apa itu cici-ciri romantik bagi pandangan aku...setiap orang ada pandangan yang berbeza-beza..tapi mesti akan ada persamaan dalam setiap perbezaan itu..







1. Call isteri time waktu keje sebab semata-mata nak cakap rindu

2. Peluk isteri secara tiba-tiba..tue pun dah menggambarkan sayang seorang suami kepada isterinya

3. Puji isteri cantik dari dulu kini dan selamanya

4. Bergurau senda dengan isteri time baru balik keje bagi menghilangkan stress kerja

5. Tolong kemas rumah atau masak bersama isteri kat dapur

6. Urut bahu atau picit kepala isteri dengan sukarela time tengah santai-santai duduk kat sofa sambil tengok TV

7. Tolak stroller baby atau dukung anak time shopping bersama isteri.

8. Berada disisi isteri time isteri melahirkan anak.

9. Sanggup bangun pagi dan masak breakfast untuk isteri.

10. Belanja isteri pergi shopping sakan dengan ikhlas dan gembira.

11. Bagi hadiah atau bunga kat isteri walaupun bukan pada hari anniversary ataupun birthday.

12. Dengar luahan isteri time isteri tengah sedih akibat PMS sambil bagi kata-kata semangat.

13. Rajin solat berjemaah bersama isteri dan cenderung mengajak isteri lebih dekat dengan Allah.

14. Buat candle light dinner secara mengejut
 
Ini  antaranya saj laa..kalau nak list semua satu tahun pun tak habis..hihihihi..kepada si suami diluar sana..selamat beromantik matik dengan isteri anda..hargailah isteri anda sebagai orang yng menyayangi anda setiap hari....
 
 

Sunday, 8 September 2013

13 perkara yang PERLU dijaga oleh wanita


Assalamualaikum

Entry hari nie sekadar mengingati sesama manusia
Membaiki diri sendiri untuk kehidupan yang lebih baik dan tersusun
Sama-sama kita menilainya



1. Bulu kening
Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng
Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian
Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong. (Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)

4. Dada 
Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.

5. Gigi 
Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

6. Muka dan leher
Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.


7. Pakaian yang nipis (jarang) 
Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan 
Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. (Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)

9. Mata 
Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31) Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)

10. Mulut (suara) 
Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.) Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi. (Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)

11. Kemaluan 
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.) Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.) Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah. (Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)

12. Pakaian 
Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. (Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.) Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang. Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.

13. Rambut 
Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.) Riwayat Imran bin Hushain ra.: Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)




#Sumber daripada FB seorang sahabat..berdakwah sambil membetulkan diri sendiri.....


 

Memendam rasa


Assalamualaikum


Tak semua masalah kita akan kongsi
Ada antaranya kita pendam sendiri
Bukan berjauh hati
Jauh sekali terasa hati
Cuma ingin masa sendiri
Serta tak mahu menyusahi


#


#sekadar luahan hati.....

Wednesday, 4 September 2013

September 2013 Blog Giveaway By Lin Handmade


Assalamualaikum

Salam rabu semua..rasanya dah lama sangat dah aku tak join mana-mana Giveaway kat blog nie..ye terlalu lama bebenor dah kak ton..entah macam mana hati nie tergerak serta tertarik pula nak join Giveaway By Lin Handmade nie..nak tahu Giveaway kali nie??nah!! tengok kat bawah nie



-




-




-



-



-



Eh! mana nyerr kak ton???
Bawah lagi daaaa


-



-



-







 hah!!nie dye

cumil bukan
adeh..mau meleleh kuar darah ikot hidung bila tengok giveaway yg super duper cumil nie

so
apa lagi jum laa memeriahkan lagi Giveaway By Lin Handmade

Nak tahu cara menyertainya
hanya click SINI


TC

Wordless wednesday - 12



Assalamualaikum




yedop???




TC

Monday, 2 September 2013

Soalnya hati



Assalamualaikum

"Terima seadanya"

Ayat keramat yang aku terima daripada seorang sahabat..bunyinya cukup pasrah..aku tahu apa maksud di sebalik ayat itu..cuma aku tak mahu nak ambil pusing dah..kalu tak pasti benda lain yang akan jadi..sebab aku nak terus bersahabat dengan dia..


Aku tahu hati dia terluka..tapi dia kena fahama..bila bercakap soal hati kena ada titik noktahnya..jika tidak soalan hanya akan tinggal soalan tanpa jawapan..lagi derita adalah si penunggu..lebih baik kita bagitahu apa sebenarnya jawapan hati kita..sebab bagi aku lebih baik kita berterus terang dan buat orang menangis daripada menipu dan membuatkan orang terus gembira..jika dia tahu kebenarannya suatu hari nanti..kesakitan amatlah lagi jika dibandingkan dengan kesakitan sekarang..


Aku sayangkan kamu sahabat..aku ingin terus bersahabat dengan kamu..bila timbulnya soal hati..aku keliru..sebab dalm hati aku tak pernah wujud jawapan untuk soalan itu..sebab memang niatku hanya untuk bersahabat denganmu..aku bukanlah terbaik sehinggakan aku inginkan yang lebih baik..aku hanya mencari yang biasa-biasa..bukan berpangkat jauh sekali berharta..aku pernah katakan dulu..takdir kita TUHAN tentukan..andai tersurat kita bersama..jika tidak maka tidaklah jawapannya..


Kita bersahabat..kenapa harus wujud soal hati..jika bersahabat maka bersahabatlah..mungkin lain bagi orang lain..tapi bagi aku soal hati dengan sahabat tak boleh wujud..itu tidak hormat hak sahabatnya namanya..







Alhamdulillah..kamu bakal menemui teman seperjalanan..aku terlalu bersyukur kerana aku ingin terus bersahabat dengan mu..maaf sekiranya aku ada mengguris hati mu..niat ku satu..aku ingin bersahabat dengan mu..andai kita bersama belum tentu kita bahagia..mungkin masa timbul soal hati aku menjauh..niat bukan membenci cuma bagi ruang untuk kamu berfikir dengan waras..sekarang bila kamu temui nilai cintamu kita kembali oke bukan..sebab aku sayang kamu sebagai seorang sabahat..


Doaku supaya kamu akan terus bahagia..tentang aku usahlah risau..tulang rusuk ku milik adam yang lain..masanya akan tiba..mulalah perjalanan mu dulu..aku pasti akan menyusul..insyaAllah


#kita sahabat selamanya kita sahabat..